Luke 2.: Noen tanker om klinisk autonomi

Når jeg om noen få måneder uteksamineres som psykolog skal jeg være i stand til å behandle alt fra lett depresjon, via emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse til psykoser. Slik fungerer en generalistutdannelse som profesjonsstudiet i psykologi. Oppgavene går jeg i møte med en god porsjon ærefrykt og ydmykhet.

Med  full frihet i utøvelsen av mitt yrke kan jeg velge den terapimetoden jeg liker best. Allerede har mange studenter personlige preferanser i retning av en eller flere terapimodeller. På NTNU er mange frelst av metakognitiv terapi – noen liker  dynamisk terapi bedre. Jeg synes aksept- og forpliktelsesterapi er spennende. Og skjematerapi!

Vel ute i arbeidslivet skal denne nysgjerrigheten omsettes til virksom behandling for lidende mennesker. På tross av retningslinjer og veiledere opplever jeg at den norske psykologen i dag nyter stor frihet når behandling skal velges. Med stor valgfrihet følger imidlertid også stort ansvar. Et valg om å bruke ACT foran MCT, eller MBT foran SFT må begrunnes. Hvorfor akkurat denne metoden for denne pasienten? Hva sier forskning? Hvilke fallgruber finnes her? Ville ikke CBT vært mer effektivt?

Denne valgfriheten kan ikke eksistere for behandlerenes skyld. Nei, det må vel være pasienten som nyter godt av en slik full skreddersøm. For en blodfersk psykolog, med noen få samtaletimer i trygge omgivelser på universitetsklinikken, kommer disse ansvarstyngende vurderingene i tillegg til selve behandlingen. Jeg har riktignok ikke kjent hvordan det er å ha det fulle ansvaret for et pasientforløp. Likevel ser jeg med skrekkblandet fryd til en arbeidssituasjon med så stor autonomi. Frem til den terapeutiske verktøykassen er full av trebokstavterapier må jeg kanskje støtte meg til fellesfaktorene, og håpe relasjon og allianse bærer pasienten gjennom timene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s