Luke 7.: Når man distanserer seg med språket

«Det er ikke noe man tenker på i første omgang. Man er skuffet over at det i hele tatt har skjedd» – Petter Northug Jr. 

Utsagnet tilhører Petter Northug Jr., noen dager etter den famøse fyllekjøringen i 2014. Vi kan bare gjette oss frem til at denne «man» det er snakk om, er Northug selv. Jeg innrømmer at det er et litt urettferdig sitat, det er fra et intervju hvor han først og fremst er veldig tydelig på sitt personlige ansvar i det han har gjort. Samtidig er skikongen ganske emosjonelt preget, og den språklige distansen bidrar kanskje til at han bevarer litt kontroll over situasjonen.

Northug er selvfølgelig ikke alene. Pinlige innrømmelser har ofte følge av språklige forbehold og ubstemte pronomen. Som hverdagssnakk er det kanskje ikke annet enn en lei uvane, i terapirommet kan det være av større betydning. Siri Gullestad skriver om hvordan unngående tilknytningsmønster kan komme til syne i ekstrem substantivbruk. Noen ganger forteller pasienter om sine vansker som om det likegjerne kunne handlet om naboen.

Det føles annerledes å ta eiendom over pronomene når vi snakker. «Jeg er stolt» har kraft, «det er jo noe å være stolt av» en langt mer passiv kvalitet. Og vage antydninger er litt mindre farlige enn bastante påstander, både når vi omtaler oss selv i positive ordelag eller når vi skal gi negativ tilbakemelding til andre. Men selv om det føles litt tryggere der og da, er ofte konsekvensene verre. Vaghet gir utydelighet, og utydelighet gir rom for tolkning. Mener egentlig Petter Northug at han er skuffet over det han har gjort? Tar han ansvar på ordentlig?

Språk er makt. Utydelig og distanserende språkbruk kan være nyttig for å unnvike vanskelig spørsmål og kritikk. Bytter man ut jeg eller hun med man, kan det plutselig være snakk om hvem som helst, tilhøreren også. En slags ansvarsdiffusjon. Jeg tipper det finnes konsulenter som øver opp kunder på slik retorikk. Viktigst synes jeg imidlertid det er å bevisstgjøre seg selv og andre på det distanserende hverdagsspråket.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s