Luke 8.: Rett, galt og galskap

Det er noen fagområder innenfor psykologi som vekker fler negative assosiasjoner enn andre. Foruten alderspsykiatri, barnevernet og rusfeltet, tror jeg rettspsykiatrien, er en het kandidat. Allerede ved benevningen møter vi på problemer, for dette er et fag hvor kollegene med reseptblokken ikke alltid ønsker oss velkomne. La oss kalle det rettspsykologi inntil videre.

Paradoksalt nok tror jeg noe av den beste undervisningen på psykologskolen har vært i nettopp dette faget. I møte med erfarne advokater og jurister blir psykologien vi har lært satt på prøve. Det er ikke lengre rom for den sedvanlige omstendighet og nyanserte forhold til fakta. Kanskje er det derfor mange kvier seg også.

I dette møtepunktet, mellom den presise jussen og den mer svevende psykologien, har det oppstått mange misforståelser. Breivik-saken synliggjorde for det norske folk hvilke utfordringer som oppstår når disse fagene møtes. Folk flest har nok svekket tillit til psykiatriske diagnoser og vurderinger etter dette. Jeg tenker at det ikke nødvendigvis er feil, selv om det kanskje er et problem. Vi bør ikke skåne omverden for fagets svakheter, eller gi inntrykk av å besitte sannheten med stor s.

Et utenfrablikk på psykologien skal taes velkomment i mot. Jeg har ikke inntrykk av at det er så mange av de. Konsekvensene av våre diagnoser, faglige vurderinger og måten vi fremsetter opplysninger på blir litt tydeligere i landets rettssaler. Kanskje noen opplever seg avkledd. I blant er det nok sunt å se veien til beslutning (om menneskeskjebner) så kort som den er. I daglig psykologpraksis har jeg inntrykk av konsekvense fra time til time er mindre synlige, og at det kan gi større lemfeldighet. Med andre ord: det er nok mye å lære om egen fremgangsmåte, tenkning og metode hvis man blir utspurt under ed.

Spennende er det også at møtet mellom fagene ikke er ensidig. Alle vordrende psykologikompetente har vel sett den fantastiske «12 angry men» i løpet av studietiden. Mange kjenner også til justismordet Thomas Quick / Sture Bergwall – hvor skadelig psykoterapi spilte en sentral rolle. Vitnepsykologi, beslutningspsykologi og kriminalpsykologi er andre eksempler hvor fagfeltet vårt kan opplyse juristene.

 

PS: Tittelen er tjuvlånt fra den nye boken til Pål Grøndahl & Ulf Stridbeck

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s