Luke 3.: Lavterskelprestene

For noen år tilbake var jeg sommervikar ved Stavanger universitetssjukehus. Plusspoeng går til arbeidsgiver for å faktisk ha et innføringskurs for vikarene sine, det gjelder ikke alle steder hvor jeg har jobbet. På dette innføringskurset var det ulike yrkesgrupper som underviste og fortalte om den kommende arbeidshverdagen i psykisk helsevern. Sentralt sto overraskende nok sykehuspresten, i og for seg en dyktig formidler med interessante betraktninger om psykisk helse. Lite minnet om sjelesorg eller hellige bøker, i stedet var det praksisnære fortelleringer fra pasientmøter. Det religiøse var tonet ned. Vedkommende kunne like gjerne vært en sykepleier. Hvorfor var det ikke nettopp da en sykepleier?

Foruten sykehusprester finner vi (lovpålagte?) prester i fengselet, og studentprester på landets campus. Og i kirken naturligvis. Jeg har ingenting i mot akkurat det. Folk skal få lov til å ha sitt livssyn og gå til sine religiøse veiledere slik de selv måtte ønske. Prestene eksisterer imidlertid i en kontekst, nemlig mennesker i vanskelige situasjoner. Da er man i større grad prisgitt tilbudene som finnes. Ved tragiske hendelser i lokalsamfunnet blir kirken samlingsstedet og presten intervjues på TV. De er en del av kriseberedskapen ved norske universiteter. I det sekulære Norge har jeg vanskelig for å tro at det er den religiøse siden som appellerer.

Den norske kirke har lykkes med sin tilgjengelighet: «Studentprestene har full taushetsplikt, og du må ikke ha en religiøs bakgrunn eller problemstilling for å snakke med presten». De kan snakke om alt fra sosial fobi til ensomhet, sies det. Store og små spørsmål. Det er noe paradoksalt over denne stadige underkommuniseringen av det religiøse budskapet, og opphøyingen av presten til en profesjonell lytter. Man skulle tro en slik markedsføring spente bein under selve konseptet prest. Problemet, tror jeg, er at alternativene er få. Det finnes ingen livssynsnøytral, profesjonell samtalepartner med åpen dør på campus man bare kan stikke innom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s