Å miste grepet

Alle mennesker opplever at de kan miste grepet eller at «det rakner» i blant.
I terapi er det nyttig å fokusere på slike episoder hvor man føler å miste kontrollen over seg selv eller over egne følelser.

I terapi hos meg er slike episoder hvor det rakner, et vanlig fokus. Jeg henter blant annet inspirasjon fra det fagfeltet som kalles mentalisering. Her under skriver jeg kort om dette, og til slutt hvordan slik terapi kan se ut hos meg.


Mentalisering

Mentalisering er en viktig ferdighet i hverdagen. Tenk for eksempel på en venn som ser trist ut. Ved å mentalisere kan du tolke vennens ansiktsuttrykk og kroppsspråk, og forstå at de kanskje er opprørte eller har det vanskelig. Dette vil deretter påvirke hvordan du reagerer, kanskje ved å tilby støtte eller trøst. På samme måte kan du reflektere over dine egne følelser og tanker for bedre å forstå hvordan du reagerer i forskjellige situasjoner. Ved å forbedre vår evne til å mentalisere, kan vi derfor styrke våre relasjoner og vår forståelse av oss selv og andre.

Mentalisering handler rett og slett om evnen til å forstå hva som foregår i hodene til oss selv og andre. Det er en form for "sinnlesing" som hjelper oss å tolke og forutsi andres handlinger basert på deres følelser, tanker, ønsker og intensjoner. Når vi mentaliserer, er vi i stand til å sette oss i andres sted og se situasjonen fra deres perspektiv. Det er denne evnen som gjør oss i stand til å knytte an til hverandre på en empatisk og meningsfylt måte.


Mentaliserings-svikt

Mentaliseringssvikt refererer til en situasjon når mentalisere blir svekket eller går tapt. Det kan være mildere episoder der man opplever konsentrasjonsvansker, har problemer med å tenke klart, eller føler seg overveldet. I mer ekstreme tilfeller kan en person føle at de "bryter sammen", "slutter å tenke" eller "bare må komme seg vekk". Disse situasjonene kan variere i hyppighet, varighet og alvorlighetsgrad, og gir et bilde av en persons mentaliseringsevne.

Når mentalisering svikter, kan det være vanskelig å forstå eller forutsi andre menneskers handlinger og reaksjoner, og det kan føre til misforståelser eller konflikter i sosiale relasjoner. Mentaliseringssvikt er ofte assosiert med visse psykiske lidelser, inkludert borderline personlighetsforstyrrelse og noen former for autismespekterforstyrrelser.

 

Hvordan terapi hos meg kan se

I terapi hos meg handler det ofte om å forstå episodene med mentaliseringssvikt.

Terapien tar sikte på å hjelpe pasienter med å forstå og reflektere over disse episodene, både hva som utløste dem, konsekvensene av dem, og hvordan man kan komme seg tilbake til en mentaliserende tilstand. Dette bidrar til å utvikle en bedre forståelse av egne følelsesmessige reaksjoner, og styrke evnen til å håndtere utfordrende situasjoner.

Jeg ønsker å møte mine pasienter med engasjement og varme. Jeg er nysgjerrig på hva som foregår i livet ditt, og jeg ønsker å forstå det så godt jeg kan. Våre samtaler skal ikke føles som et strengt intervju; det skal likne mer som å prate med en venn, for jeg er oppriktig interessert i å vite hva som skjer med deg. Men jeg holder alltid en profesjonell grense, unngår overinvolvering og sikrer at forholdet vårt forblir terapeutisk.

Jeg bruker ikke en lærebok for å forstå deg. I stedet er jeg åpen om det faktum at jeg ikke kan lese tankene dine. Jeg gjør det klart at jeg trenger din hjelp for å forstå hva som skjer inne i deg. Jeg viser ikke bare interesse for å forstå deg, men også for å lære av deg.

Med andre ord er målet at du blir sett, hørt og forstått, ikke bare som en pasient, men også som et unikt individ med dine egne tanker, følelser og erfaringer. Det er et sted hvor du kan utforske dine egne indre landskap med meg, som er genuint engasjert, varm, og som er like nysgjerrig på å forstå deg som du er på å forstå deg selv.

I terapi vil jeg utfordre fastlåste antagelser du kan ha om deg selv og omgivelsene dine. Kanskje du tror "ingen bryr seg om meg" eller at "alle sjefer er urettferdige". Disse ubegrunnede oppfatningene står ofte i veien for sunn mentalisering og selvforståelse. Når jeg utfordrer disse, gjør jeg det på en forsiktig og støttende måte, for å skape rom for mer nyanserte synspunkter.

Vi jobber også med å holde spenningen og de følelsesmessige aktiveringene på et nivå som verken er for overveldende eller for lavt. Om følelsene dine blir for sterke, vil jeg forsøke å skape litt distanse for å hjelpe deg å roe ned og gjenfinne din mentaliseringsevne. Omvendt, om du har en tendens til å undertrykke følelser, vil jeg legge vekt på det som skjer mellom oss "her og nå" for å stimulere følelsesuttrykk.

Fokuset på følelser er et kritisk element i terapi. Kanskje du sliter med å forstå, tolerere eller uttrykke følelsene dine. Vi jobber sammen for å øke din bevissthet rundt disse følelsene og lære deg nye måter å håndtere dem på.

Til slutt, jobber vi med å forstå sammenhengen mellom dine følelser og det som skjer utenfor terapi. . Du kan komme inn i rommet og fortelle meg at du føler deg "utbrent", "frustrert", eller "forvirret". Da vil jeg hjelpe deg med å knytte disse følelsene til konkrete interaksjoner og hendelser i livet ditt. Jeg vil spørre ting som:

  • Hva hendte egentlig?

  • Hva sa personen til deg?

  • Hvordan følte du deg i den situasjonen?

  • Hvordan håndterte du disse følelsene?

Slik vil vi sammen utforske hvordan dine relasjoner påvirker ditt følelsesliv.