Engangstime
Mange tror at terapi hos psykologer må være langvarig og at det krever stor forpliktelse.
Slik blir terskelen høy. Hvem skal du velge? Hvor lenge må du gå? Hva kommer det til å koste?
Du behøver ikke å forplikte deg til 10 eller 20 timer med terapi for at det skal være nyttig. Tvert i mot er det min erfaring at mange personer får svært mye ute av ett møte med psykolog - hvis fokus er på de riktige tingene.
Kanskje er det første gang du skal til psykolog. Da kan en slik uforpliktende engangstime være nok. Eller kanskje du er usikker på om du trenger terapi i det hele tatt? Det kan vi finne ut av sammen.
90 minutter vurderingssamtale inkl pause og skriftlig oppsummering
kr 3000,-
Hvordan fungerer det?
I forkant av timen mottar du en link fra meg med et spørreskjema du skal fylle ut. Jeg bruker et norsk-utviklet system som kalles Norse Feedback.
Du får ca 45-60 minutter samtale med meg.
Deretter tar vi cirka en halvtime pause, hvor jeg skriver et utkast til en oppsummering av vår samtale og min vurdering.
Du tar en kaffe på venterommet eller en kort tur ut i nærmiljøet på Adamstuen, før vi avslutter med en oppsummering og forslag til videre tiltak.
Hvem passer det for?
Personer som trenger en vurdering av sin livssituasjon og helsetilstand. Kanskje er du usikker på om du trenger behandling eller om det du strever med vil gå over av seg selv. Eksempel på det siste kan være milde depresjoner eller reaksjoner eller ulykker, traumatiske hendelser eller livskriser. Angstproblemer derimot, går ikke like ofte over av seg selv.
Mange mennesker er usikre på om terapi er for dem.
Jeg gir realistisk informasjon om hva man kan forvente og ikke, samt risikoen ved terapi. Noen ganger kan det være lurt å finne noen andre enn profesjonelle psykologer å snakke med.
Jeg gir også konkrete råd og foreslår tiltak du kan gjøre selv.
Ikke minst kan jeg hjelpe deg å forstå hvilken type terapi eller hvilken type terapeut som kan være nyttig for akkurat deg. Å finne en god match er ekstremt viktig, og ikke minst vanskelig.
Jeg holder naturligvis en åpen dør for om du ønsker å komme tilbake til meg, men mitt utgangspunkt er at vi ikke behøver å ses igjen og at du kan bruke mine råd og veiledning uten mer oppfølging.
Hvem passer det ikke for? Hva får du ikke?
Personer som har alvorlige psykiske lidelser eller har langvarig behandling fra tidligere. Jeg vil neppe kunne tilføre noe nytt til deg eller gi en grundig “second opinon” på 90 minutter hvis andre har vurdert deg tidligere.
Jeg setter som hovedregel ikke diagnoser, men kan i noen tilfeller foreslå en tentativ diagnose dersom jeg har tilstrekkelig grunnlag til dette.
Du får ikke en inngående analyse av din oppvekst, personlighet eller traumer. Du får ikke en vurdering som kan brukes i rettsprosesser, foreldretvistsaker, overfor barnevern eller til arbeidsgiver - det er ikke et sakkyndig dokument.
Hva får du?
Du får hjelp til å forstå hva problemet ditt er og hvordan det kan løses, fortrinnsvis uten terapi.
Jeg lager en liten oppsummering av din bakgrunn, det aktuelle problemet og gir deg min vurdering. Fokus er på det som er her-og-nå, i mindre grad på din bakgrunn eller oppvekst.
En viktig del av god psykisk helse er å ha kunnskap om hva som er hindringer for å leve et meningsfullt liv. Jeg kan gi slik kunnskap på en lettforståelig måte.
Du kan også få forslag til hvilken type terapi (det finnes utrolig mange terapi-motoder) som kan passe deg og din problemstilling, og i noen tilfeller også forslag til konkrete terapeuter du kan henvende deg til.
Eksempel: “SiLJE”
Skriftlig oppsummering av engangstime
Bakgrunn:
Silje er en 28 år gammel kvinne som kom for å diskutere økende stress og usikkerhet rundt sine karrierevalg. Hun hadde ikke tidligere erfaring med terapi, men ønsket å utforske sine følelser i et profesjonelt miljø. Hun har samboer, ingen barn. Ingen historikk med psykiske lidelser eller rusmisbruk.
Aktuelt:
Under timen beskrev Silje økende stress på jobben og usikkerhet om hennes karrierevei. Hun følte seg overveldet og hadde vanskeligheter med å ta avgjørelser angående sin profesjonelle fremtid, og ønsket å forbedre sin work-life balance.
Vurdering/Tiltak:
Silje har begynnende symptomer på utbrenthet. Karriere er viktig for henne, men hun må gjøre endringer for å ta vare på helsen sin samtidig. Hun strever med å å si nei til oppgaver som ikke er essensielle fordi hun synes det er følelsesmessig ubehagelig. I løpet av timen har hun fått økt kunnskap om denne dynamikken.
Hun ble introdusert for ulike teknikker for å redusere stress, som mindfulness-øvelser, og korte meditasjonsøkter som kan gjennomføres i løpet av arbeidsdagen. Hun ble oppfordret til å utføre en selvrefleksjon om hennes karrierevalg. Dette inkluderer å skrive ned hva hun verdsetter i sitt arbeid, hennes langsiktige mål, og hva som gir henne mening og tilfredsstillelse.Hun ble også rådet til å søke støtte fra kolleger, mentorer, eller bransjerelaterte nettverksgrupper for å diskutere karrierevalg og få nye perspektiver.
Disse tiltakene er ment å gi Silje verktøy og strategier hun kan implementere på egen hånd for å håndtere hennes nåværende utfordringer.
Ved å fokusere på selvstendige tiltak fikk Silje muligheten til å ta kontroll over hennes situasjon og iverksette endringer basert på innsiktene hun fikk i løpet av sesjonen.