Utbrenthet

Stadig flere “møter veggen”.

Jeg er opptatt av utbrenthet, og har erfaring med å hjelpe de som er utbrent, forebygge utbrenthet og ikke minst har jeg vært utbrent selv.

Les dette innlegget som først ble publisert på LinkedIN og Bergens Tidende endte opp med å trykke.

Utbrenthet oppstår ofte som en reaksjon på langvarig eller intens stress og det er særlig vanlig i yrker som krever mye emosjonelt arbeid eller hvor det er høye krav til ytelse og tilgjengelighet.

Utbrenthet kjennetegnes ved en følelse av tretthet og utmattelse, en følelse av å være distansert eller kynisk i forhold til jobben, og redusert effektivitet eller prestasjon på jobb. Disse symptomene kan påvirke både fysisk og psykisk helse, og også redusere effektiviteten i arbeidet.

Det første skrittet i å håndtere utbrenthet er å anerkjenne tegnene og symptomene. Dette kan inkludere vedvarende trøtthet, manglende entusiasme for arbeid, vanskeligheter med å konsentrere seg, irritabilitet, og forandringer i søvn- eller spisevaner. Det er viktig å ta disse symptomene på alvor og å søke hjelp tidlig.


Utbrenthet er ikke depresjon

Selv om de kan likne, er utbrenthet knyttet til arbeid mens depresjon påvirker ikke bare forhold til arbeid, men også andre aspekter av livet. Utbrenthet er ingen psykisk lidelse. Depresjon er en psykisk lidelse som påvirker en persons generelle humør og funksjon. Symptomer på depresjon kan inkludere: Vedvarende følelse av tristhet, tomhet, eller håpløshet, tap av interesse eller glede i aktiviteter som tidligere ble nytt, endringer i appetitt eller vekt, søvnvansker eller overdreven søvn, irritabilitet eller rastløshet, en følelse av verdiløshet eller overdreven skyldfølelse, problemer med konsentrasjon, beslutningstaking, eller hukommelse og noen ganger tilbakevendende tanker om død eller selvmord.

Utbrenthet har depressive elementer i seg, men er også en risikofaktor for å utvikle depresjon. Det er derfor viktig å forstå de mekanismene som skaper utbrentheten.


Gjøre noe med grunnlagsproblemet

For mange er første skritt en sykemelding eller på annet vis redusere totalbelastning. Når det akutte stressnivået går ned kan kroppens eget reparasjonsarbeid begynne. Det handler om å stabilisere søvn, få på plass gode rutiner og minimerer stressorer.

Det er viktig å identifisere hvilke faktorer ved deg som har bragt deg inn i denne situasjonen. Ofte er det ikke bare de ytre omstendighetene, som arbeidsbelastning eller arbeidsmiljø, som fører til utbrenthet, men også individets indre disposisjoner og måter å håndtere stress på.Er man for rask her, kan problemet dukke opp igjen senere. Men, å løse grunnlagsproblemet ved utbrenthet krever en grundig forståelse av personlighetstrekk og faktorer som kan predisponere noen til denne tilstanden.

Personer som er spesielt utsatt for utbrenthet kan være veldig samvittighetsfulle, perfeksjonistiske eller ha en sterk trang til å hjelpe andre. Selv om disse kvalitetene kan være verdifulle, kan de også føre til at individer setter urimelig høye krav til seg selv, noe som kan øke risikoen for utbrenthet.

En viktig del av å forebygge og håndtere utbrenthet er derfor å arbeide med disse underliggende personlighetstrekkene. Dette kan inkludere:

  • Selvbevissthet: Å utvikle en dypere forståelse av egne grenser, verdier og behov er avgjørende. Dette kan hjelpe individer å gjenkjenne når de er i ferd med å overstege sine egne grenser og ta skritt for å beskytte seg selv.

  • Perfeksjonisme: Arbeide med å endre perfeksjonistiske tendenser. Dette kan involvere å lære seg å sette mer realistiske standarder og akseptere at det er OK å gjøre feil.

  • Selvomsorg: Å fremme en kultur av selvomsorg, hvor det er anerkjent at det å ta vare på seg selv ikke er en luksus, men en nødvendighet. Dette kan inkludere å prioritere søvn, trening, sunn ernæring, og tid for avslapning.

  • Selvhevdelse: Å utvikle evnen til å kommunisere behov og grenser på en effektiv måte. Dette hjelper i å unngå overbelastning og stress på grunn av å ta på seg for mye arbeid eller for mange ansvar.

  • Stressmestringsstrategier: Lære teknikker for å håndtere stress mer effektivt. Dette kan inkludere mindfulness, meditasjon, dyp pusting eller andre avslappingsteknikker.

 

Kan terapi hjelpe?

Terapi kan ha en naturlig plass i behandling og forebygging av utbrenthet.
Selv om utbrenthet primært er knyttet til arbeid og arbeidsrelatert stress, kan de underliggende årsakene og konsekvensene være sammensatte og dypt personlige.

Første skritt er å gjenvinne kontrollen over kroppen, redusere stressorer og forsøke å skape overskudd. Det handler altså om hvile. Avhengig av hvor langt strikken er tøyd, kan dette ta noen få uker til mange måneder.

Deretter blir det viktig å identifisere faktorene som har bragt deg inn i utbrenthet. Som regel er det arbeidsbelastning, work-life-balance og kanskje spesielle utløsende hendelser i livet. I tillegg er det gjerne noen predisponerende faktorer - måter du tenker, føler eller handler på som gjør det utsatt for utbrenthet. Dette bør vi kartlegge og legge en plan for å endre på.

Siste fase er selve tilbakeføringen til jobb. Nøkkelen er å skynde seg langsomt. Ikke bare skal du tilbake til det som ble problemet, men du skal attpåtil gjøre krevende endringer i deg selv og omgivelsene som gjør at arbeidslivet skal bli bærekraftig.